недеља, 24. април 2016.

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI: SAM PROTIV SVIH

Vladimir Džamić, član IF EPuS

            Srpska napredna stranka dobila je na vanrednim parlamentarnim izborima većinu glasova građanki i građana Srbije. Pored toga, osvojila je većinu u oko 90% lokalnih samouprava i, po svemu sudeći, vlast u AP Vojvodini posle 16 godina vlasti Demokratske stranke na pokrajinskom nivou. Nekoliko momenata obeležilo je ove izbore.
            Čak tri izborne liste su na ivici izbornog cenzusa. Ujedinjeni, LDP-SDS-LSV, DSS-Dveri i DJB moraće da sačekaju konačne rezultate Republičke izborne komisije da bi se saznalo da li će imati i koliko poslanika u republičkom parlamentu. Radikali, osokoljeni Šešeljevom oslobađajućom presudom u Hagu, vraćaju se u parlament sa oko 7% glasova. Ovo je verovatno prvi put u savremenoj istoriji Srbije da se preliminarni rezultati ne znaju posle ponoći.
            Kako je Vučić dobio ove izbore? Da su raspisani na društvenim mrežama, Vučić verovatno ne bi prešao cenzus. Opozicija nije imala nijedan program za građane osim „Nećemo sa Vučićem.“ Činjenica da se kampanja vodila upravo oko lika i dela premijera, nije donela, kako je očekivano veliki polet opoziciji. Naprotiv, SNS je dobio ubedljivu većinu glasova građana Srbije za program koji je ponudio. Ovaj program je obuhvatio i toalete u školama i bolnicama, kome su se lideri opozicije neretko podsmevali, ali i jasnu poruku da Srbija neće napraviti korak ka prošlosti i da će upravo SNS u vreme mandata nove Vlade od 2016-2020 dovršiti pregovore sa Evropskom unijom i Srbiju dovesti do punopravnog članstva.
            Vučić je građanima ponudio jasnu viziju kakvu Vladu može da ponudi u narednom periodu, obećanje da će kadrovske greške ispraviti, a o koalicionim partnerima dobro razmisliti kako se ne bi ponovio koncept pozicione opozicije. Razgovarao je sa građanima u urbanim i ruralnim sredinama i otišao je daleko dalje od salonskih krugova i beogradskih kafića kada se obraćao javnosti. Vučić je ponudio građanima odgovornost za sprovedene mere u poslednje dve godine u vlasti, od smanjenja plata i penzija do obećanih mera otpuštanja u javnom sektoru. U jeku izborne kampanje ponudio je dijalog sa susedima, umesto zapaljive retorike antievropskih snaga sa obe strane granice.
            Demokratska stranka, koju je podržao veliki broj javnih ličnosti, ostvarila je rezultat gori nego na prethodnim izborima. Demokratski korak bio bi da predsednik i predsedništvo ove stranke podnesu ostavke bez odlaganja, odmah sutra ujutru. Time treba da pokažu da se u praksi zalažu za etiku odgovornosti o kojoj su toliko govorili u kampanji. Isto važi i za stranku Zorana Živkovića, kao i sve one koje eventualno ne preskoče izborni cenzus.
            SNS čeka temeljna obećana reforma. Vučić će gotovo izvesno vrlo pažljivo probrati kadrove u budućoj Vladi, kao i u vrhu stranke. Ovo će biti ozbiljan test za stranku koja ubedljivo dobija u svim poslednjim izbornim ciklusima.
            SPS čeka najverovatnije opozicija, posle 25 godina gotovo neprekidnog vršenja vlasti. Podbačaj u odnosu na 2014. godinu, rezultat daleko ispod očekivanog, kao i opoziciono terciranje vladajućem SNS-u mogao bi biti dovoljan razlog da ostanu u opoziciji.
            Jedno je sigurno, novi-stari predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ove izbore je dobio potpuno sam protiv svih doslovno i figurativno.

             

Нема коментара:

Постави коментар